22 Nisan 2016 Cuma

Merak Ettikleriniz Arılar Nasıl Bal Yapar?

Merak Ettikleriniz


Arılar Nasıl Bal Yapar?
 bal arısı ile ilgili görsel sonucu  Bal,arılar tarafından çiçeklerden,bitkilerden ve meyve tomurcuklarından alarak yuttukları nektarın,bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşur.Arılar bu çok faydalı besini kovanlarında daha önceden hazırladıkları altıgen şekilde petek hücrelerine yerleştirirler.Arılar topladıkları nektarı invertaz enzimi sayesinde bala çevirirken,sakkarozu değişime uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürürler.Bu aşamada fermantasyon yani mayalanma olmaması için balın fazla suyunu uçururlar.Altıgen peteklere doldurulan ve belirli bir süre fazla suyu uçurulan ve tam kıvamına getirilen al arılar tarafından sırlanır.Sırlama,altıgen peteklerin üstünün çok ince bir bal mumu tabakasıyla kapatılması işlemidir.Böylece hem balın oluşumu tamamlanmış hem de dış etkilerden korunaklı bir şekilde paketlenmiş olmaktadır.Arılar tarafından üretilen balın rengi,tadı,kokusu ve şeker dengesi tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanır .Dolayısıyla arı kovanlarının yerleşik bulunduğu arazinin çiçek,bitki ve meyve familyasının tür ve çeşitliliğine bağlı olarak balın rengi,kokusu,tadı,besin değerleri vs. değişmektedir.Bal kokusunu çiçeklerin de kokularının kaynağı olan Volatin Yağı'ndan alır.




Kaynakça:Merak Ettikleriniz 3 Tutku Yayınevi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder